Chemische procestechnieken

Kies jouw traject

Klassiek

Heb je interesse en aanleg voor techniek en chemie? Ben je zeer communicatief, sociaal en gedreven ingesteld? Zie je jezelf als een echte teamspeler, een geboren initiatiefnemer met zin om gedurende één jaar veel nieuwe en technische kennis te verwerken? Ben je bovendien bereid te werken in een volcontinu systeem? Dan is de opleiding Chemische procestechnieken (CPT) iets voor jou. In het klassieke traject wordt alle leerstof in de klas uitgelegd.

Duaal

Dit is een onderwijsvorm waarbij een belangrijk deel van de opleiding plaatsvindt op de werkvloer. Concreet wil dit zeggen dat je in het duale traject 15 weken van je opleiding doorbrengt in een chemisch bedrijf, terwijl dit voor leerlingen in het klassieke traject 10 weken is. In het duale traject bereiken de leerlingen vanuit de praktijk via opdrachten de beoogde leerdoelen.

Laat je informeren

Heb je interesse en aanleg voor techniek en chemie? Ben je zeer communicatief, sociaal en gedreven ingesteld? Zie je jezelf als een echte teamspeler, een geboren initiatiefnemer met zin om gedurende één jaar veel nieuwe en technische kennis te verwerken? Ben je bovendien bereid te werken in een volcontinu systeem? Dan is de opleiding Chemische procestechnieken (CPT) iets voor jou. 7CPT bereidt je voor op het beroep van procesoperator. De opleiding die je krijgt is zowel theoretisch als praktisch. Een procesoperator houdt toezicht op het goede verloop van de chemische processen in een fabriek. Aangezien deze processen meestal volautomatisch gestuurd worden, zal de procesoperator dit doen vanuit de controlekamer. Hij/zij moet kunnen ingrijpen als er iets fout loopt. Hiertoe moet hij/zij initiatief kunnen nemen, meedenken over verbeteringen en zich nauwlettend aan de veiligheidsregels houden. Een procesoperator doet eveneens controlerondes, neemt monsters voor analyse in het labo en begeleidt de mensen die onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Wens je meer informatie over deze richting? Aarzel dan niet ons te contacteren op cpt@sint-carolus.be

In 2016 werd Sint-Carolus door de Vlaamse regering uitgekozen om gedurende 2 schooljaren deel te nemen aan het proefproject duaal leren voor Chemische procestechnieken. Dit is een onderwijsvorm waarbij een belangrijk deel van de opleiding plaatsvindt op de werkvloer. Onze ervaring in dit proefproject was zeer positief en door de opgedane expertise kunnen we doorgaan met een zeer goed onderbouwd duaal leertraject. Concreet wil dit zeggen dat je in het duale traject 15 weken van je opleiding doorbrengt in een chemisch bedrijf, terwijl dit voor leerlingen in het klassieke traject 10 weken is. In het duale traject bereiken de leerlingen vanuit de praktijk via opdrachten de beoogde leerdoelen. In het klassieke traject wordt alle leerstof in de klas uitgelegd. 

Toelatingsvoorwaarden

Alle leerlingen die slaagden in het secundair onderwijs (aso of tso of 7e jaar bso) én bij voorkeur een basiskennis chemie, fysica, mechanica en/of meet-en regeltechniek hebben verworven.  Beschikken over volgende competenties:

  • zeer leergierig zijn: deze richting bevat 10 of 15 stageweken. Hierdoor zien de leerlingen heel veel leerstof gedurende de resterende lesweken. Regelmatig studeren en zelfstandig de leerstof bijhouden is dus een must. Bovendien stopt het studeren niet na deze opleiding. Het duurt járen eer je een volleerd procesoperator bent. Je moet dan ook openstaan voor en de capaciteiten hebben om te blijven studeren, ook wanneer je reeds aan het werk bent.
  • een teamplayer zijn: zeer communicatief en ondernemend zijn, jezelf vlot in een nieuw team kunnen aanpassen, werk zién zonder dat ze het moeten vragen om te helpen. De leerling dient tijdens de stage zélf naar mensen toe te gaan om informatie te bekomen, om mee in de fabriek te kunnen gaan om daar de zaken te leren.
  • veiligheid als topprioriteit beschouwen
  • zin voor verantwoordelijkheid hebben en eerlijk zijn: iedereen maakt wel eens een fout, maar durf er open over te communiceren. Aangezien men met gevaarlijke producten werkt, is het belangrijk dat iedereen elkaar kan vertrouwen.
  • flexibel en stressbestendig zijn. In geval van storingen op het werk dien je het hoofd koel te kunnen houden en voorrang te geven aan het zoeken naar een oplossing.
  • Elke toekomstige leerlingen dient een ijkingstest te doen. Deze gaat door op woensdag 5 juli 2023 om 9u. Op elk onderdeel (Wiskunde, Fysica en Chemie) dien je 60% te behalen. Wie later dan 6 juli inschrijft kan deze afleggen op vrijdag 18 augustus 2023 om 9u. Nog latere inschrijvers nemen contact op met cpt@sint-carolus.be
    Indien je geen 60% behaalt dan dien je de week van 21 augustus 2023 aanwezig te zijn op de vakantiecursus van dit onderdeel en 25 augustus 2023 een herkansingstest af te leggen om alsnog te kunnen starten aan de opleiding
  • De leerstof die als parate kennis wordt beschouwd, is in een bundel verwerkt. . Je kan hiervoor mailen, nadat je bent aangemeld voor de richting CPT, naar cpt@sint-carolus.be
  • Wil je instappen in het duale traject dan dien je een hoge score op de ijkingstest te behalen. In het duale traject wordt de leerstof immers aan een sneller tempo gegeven en via stage-opdrachten verder uitgediept. Idealiter heb je hiervoor reeds een voorkennis van chemie en/of mechanica. Indien je reeds een stevige basiskennis chemie hebt kan je het duale traject voor het vak ‘algemene chemie’ een vrijstelling behalen door de eerste week van september een 60% op een vrijstellingsexamen te behalen.

Lessentabel

Vak Klassiek traject Duaal traject
Lessentabel KLASSIEK op jaarbasis Lessentabel KLASSIEK in LESWEKEN Lessentabel DUAAL op jaarbasis Lessentabel DUAAL in LESWEKEN
Meettechniek 2,5 4 1,5 3
Regeltechniek 3 5 1,5 3
Meet- en Regeltechniek Praktijk 1 1 1 2
Mechanica theorie 3,5 5,5 2,5 5
Praktijk Mechanica Systeemhydraulica 1 1 0,5 1,33
Praktijk Mechanica Technologie 1 1 0,5 1,33
Algemene chemie 2,5 4 2,5 5
Toegepaste Chemie 3,5 5,5 2,5 5
Chemie praktijk 1 1 1 1,33
Toegepaste Fysica 2 3 2 4
Veiligheid en preventie 1 1 0,5 1
Stage 10 16
Totaal 32 32 32 32

In de pers

Toekomstmogelijkheden

Met dit diploma kan je onmiddellijk aan de slag als procesoperator. De tewerkstellingskansen in de regio Antwerpen en Gentse kanaalzone zijn maximaal omdat dit gebied ’s werelds grootste concentratie aan chemische industrie vormt en er steeds veel vacatures niet ingevuld geraken. Bovendien komt men terecht in één van de best betalende sectoren. Het klassiek traject en het duaal traject leiden tot dezelfde toekomstmogelijkheden.

Uitleg specifieke vakken

Een vraag? Wij helpen je graag.

Pedagogisch directeur

Liesbeth Gijsels

Contacteer me

Zit je met een vraag?

stel ze hier

Is er iets niet duidelijk of heb je een suggestie?

Vul het contactformulier hiernaast in en ik behandel zeker jouw vraag/suggestie.

Aangepast traject De Lijn op 1 september

Vanaf 9.00uur rijden de bussen niet meer over de markt van Sint-Niklaas.

Opgelet voor de scholieren. Jullie kunnen ‘s morgens nog wel afstappen op de markt, maar als jullie terug naar huis gaan niet meer. Dan moet iedereen naar/via het station of de vervanghalte vóór de markt.”


Gebruik gerust de app van ‘De Lijn’.