B-stroom

Laat je informeren

Ons heel betrokken en enthousiast leerkrachtenteam van 1B staat klaar om je uitdagend onderwijs aan te bieden. Je kan je voorbereiden op je droomjob en/of op je ‘droom’studieloopbaan.

In 1B mag je ontdekken en onderzoeken. Je verwerft je kennis vooral via concrete toepassingen en mag tijdens alle lessen proefondervindelijk aan de slag. Onze leerkrachten zijn voortdurend op zoek naar innovatieve vormen van lesgeven om ervoor te zorgen dat jij op jouw niveau wordt uitgedaagd en bijgespijkerd. Zij zullen je leren jezelf en je mogelijkheden in te schatten.

Voor alle vakken proberen we te werken vanuit je sterktes, de lat voor jou net hoog genoeg leggen is ons streefdoel. Je kan rekenen op de ondersteuning van een enthousiast leerkrachtenteam. Tijdens de FLEX-uren zullen ze je in kleine groepen remediëren om de basisvorming onder de knie te krijgen, of je op dat moment uitdagen om het beste van jezelf te geven. Tijdens deze uren zullen we je ook digitaal vaardiger maken, zodat je klaar bent om in een snel veranderende wereld je mannetje te staan.

Een eigen klaslokaal, een klasgroep met max. 12 leerlingen, voor sommige vakken een grotere klasgroep maar dan met de luxe van 2 leerkrachten (in co-teaching), een klascoachingsuur per week, een eigen speelplaats, onze brede basiszorg , een professioneel leerkrachtenteam, de ondersteuning van een uitgebreid zorgteam zorgen voor een zachte overgang van het basisonderwijs naar het secundair onderwijs.

Een warm, positief leef- en leerklimaat met duidelijke regels en afspraken bieden je een houvast.

We bieden je een duidelijke structuur om je schoolwerk aan te pakken en te organiseren en leren je strategieën aan om je eigen leerstijl te ontwikkelen. Dat doen we zowel tijdens de lessen, als daarbuiten via huiswerkbegeleiding van 15.20u tot 16.10u. Je kan dan in kleine studeergroepen onder begeleiding van onze leerkrachten of het zorgteam aan de slag.

Via de wekelijkse ontdekkingsmodules laten we je kennis maken met de basisopties in 2B. Proeven van en vooral proberen is hier de boodschap. We laten je kennismaken met de basisopties Maatschappij en welzijn, Sport maar proberen ook samen met jou tijdens 3 projectweken de competenties die jij nu al bezit in kaart te brengen. Zo kan je na 1B een goeie keuze maken voor je basisoptie.

Je krijgt een groot pakket techniek aangeboden zodat je je technische vaardigheden kan aanscherpen en ontdekken. Om dit te realiseren maken we de groepen nog kleiner en krijg je les in groepjes van max. 9 leerlingen, zo komt iedereen hier aan zijn trekken en wordt werken op jouw maat nog meer mogelijk.

In de 2de en 3de graad wacht een uitgebreid gamma aan studierichtingen op jou in onze school. In de zorg-, welzijns-, en veiligheidssector ben je als leerling van Sint-Carolus een gegeerde kracht op de arbeidsmarkt en via een 7de jaar vergroten we je slaagkansen ook in het hoger onderwijs.

Kies jouw basisoptie

We werken in 2B verder aan de algemene vorming zoals 1B. Voor 2B moet je een keuze maken voor basisopties. (10 lestijden per week) 

Sport

Vind je het fascinerend hoe sportatleten voortdurend hun prestaties verbeteren dankzij nieuwe technieken, voedingsmethodes en trainingsvormen? Interesse? Dan is deze basisoptie iets voor jou. Je hoeft geen topatleet te zijn. Het is belangrijk dat je graag beweegt en sport en veel te weten wil komen via praktisch onderzoek over het menselijk lichaam, gezondheid en veiligheid. Sporten doe je samen met anderen. Het trainen van sociale en communicatieve vaardigheden is een belangrijk onderdeel van deze basisoptie.

Maatschappij & welzijn

Je wil je inzetten voor de mens en een betere samenleving. ‘Zorgen voor’ is je ding? Dan is deze basisoptie jou op het lijf geschreven. Je leert zorg dragen voor de gezondheid, het lichaam en het welbevinden van jezelf en anderen. Je ervaart dat ook aandacht voor de leefomgeving en je persoonlijke uitstraling een deel uitmaken van een persoonlijke levensstijl. De bouwstenen van de mens en onze samenleving verkennen we grondig en daarbij maken we gebruik van jouw creativiteit en jouw sociale en communicatieve vaardigheden. Binnen deze basisoptie kan je kiezen voor een accent zorg of accent voeding.

Opstroom optie

Heb je zin om theoretisch sterk uitgedaagd te worden? Dan is deze basisoptie in 2B misschien iets voor jou. Je wordt uitgedaagd om de leerstof van de A-stroom onder de knie te krijgen. Je leert grotere leerstofgehelen te verwerken voor de algemene vakken: Nederlands, Frans, geschiedenis en wiskunde. Je wordt intensief begeleid om de leerstof te verwerken en een goeie studiemethode te ontwikkelen. Door voor deze opstroomoptie te kiezen, krijg je de kans om te onderzoeken of je eerder een leerling bent voor de dubbele finaliteit of voor een zuiver arbeidsmarktgerichte richting. De klassenraad zal hierover na 1B een advies uitspreken. 

Toelatingsvoorwaarden

Je bent welkom in 1B als je nog geen getuigschrift basisonderwijs hebt behaald.

Lessentabel

Vak 1B 2B
Godsdienst 2 2
Mavo 3 2
Natuur en ruimte 3 1
Techniek 4 2
Wiskunde 4 3
Nederlands 4 3
Frans 2 1
Engels 1 2
Lichamelijke opvoeding (keuze CLIL) 2 2
Muziek 1 1
Beeld 1 1
Keuze van de school 5 12
Klascoaching 1 1
Flex: verdieping en remediëring in Wisk/Ned + ICT 2 1
Ontdekkingsmodules 2 -
Keuze uit basisopties
- Maatschappij en welzijn met accent voeding 10
- Maatschappij en welzijn met accent zorg 10
- Maatschappij en welzijn + Sport 5+5
- Opstroomoptie (Start schooljaar 2022-2023)
Nederlands - Geschiedenis 4
Wiskunde 4
Frans 2
Totaal 32 32
Laatst aangepast op: 26/02/2024

Uitleg specifieke vakken

Een vraag? Wij helpen je graag.

Pedagogisch directeur

Els Van Lysebettens

Contacteer me

Leerbegeleiding

Katrijn Speleman

Contacteer me

Leerbegeleiding

Sarah Van Clapdurp

Contacteer me

Vlinderleerkracht

Sara Huyghe

contacteer me

Zorgleerkracht

Katrien Lybeert

Contacteer me

CLIL

Je kan er in 2A voor kiezen zowel LO als geschiedenis te volgen in het Engels. Toetsen en examens leg je af in het Nederlands.
In 2B kan je de keuze maken om de lessen LO in het Engels te volgen.
De leerkracht dompelt je onder in de Engelse taal. Dit taalbad kan je spreekvaardigheid en spreekdurf een serieuze boost geven

Zit je met een vraag?

stel ze hier

Is er iets niet duidelijk of heb je een suggestie?

Vul het contactformulier hiernaast in en ik behandel zeker jouw vraag/suggestie.

Zit je met een vraag?

stel ze hier

Is er iets niet duidelijk of heb je een suggestie?

Vul het contactformulier hiernaast in en ik behandel zeker jouw vraag/suggestie.

Zit je met een vraag?

stel ze hier

Is er iets niet duidelijk of heb je een suggestie?

Vul het contactformulier hiernaast in en ik behandel zeker jouw vraag/suggestie.

Zit je met een vraag?

stel ze hier

Is er iets niet duidelijk of heb je een suggestie?

Vul het contactformulier hiernaast in en ik behandel zeker jouw vraag/suggestie.

Zit je met een vraag?

stel ze hier

Is er iets niet duidelijk of heb je een suggestie?

Vul het contactformulier hiernaast in en ik behandel zeker jouw vraag/suggestie.

Aangepast traject De Lijn op 1 september

Vanaf 9.00uur rijden de bussen niet meer over de markt van Sint-Niklaas.

Opgelet voor de scholieren. Jullie kunnen ’s morgens nog wel afstappen op de markt, maar als jullie terug naar huis gaan niet meer. Dan moet iedereen naar/via het station of de vervanghalte vóór de markt.”


Gebruik gerust de app van ‘De Lijn’.