Geen inschrijvingsgeld
Jobzekerheid en doorgroeimogelijkheden
Praktijkgerichte en modulaire opleiding
Gespreide evaluaties
Vlotte bereikbaarheid
Duurzame en milieuvriendelijke infrastructuur
Intensieve en individuele begeleiding op school en op stage
Studenten van alle leeftijden, alle origines, allen welkom!
Professioneel en innovatief skillslab
Student-minded campus met eigen restaurant
Als student in het HBO5 geniet je een intensieve begeleiding door de docenten omdat we in kleine klasgroepen werken. De opleiding bestaat de helft uit stage, in de andere helft krijg je theorie afgewisseld met een uitgebreid deel praktijk. Hierdoor is de opleiding zeer geschikt voor leerlingen uit het beroeps secundair onderwijs (BSO) en leerlingen uit het technisch secundair onderwijs (TSO) die vooral praktijkgericht zijn.
Om toegelaten te worden tot de opleiding moet je voldoen aan één van volgende voorwaarden:
Vrijstellingen kunnen enkel gegeven worden voor een module, niet voor vakken. De mogelijkheid tot vrijstelling wordt individueel besproken met de directie.
De voorwaarden om aan de toelatingsproef te kunnen deelnemen zijn:
Een toelatingsproef ziet er als volgt uit:
Om te slagen voor de toelatingsproef dien je te slagen voor elk onderdeel van de proef. Het is de toelatingsklassenraad die beslist of je voldoet aan de voorwaarden om toegelaten te worden in de opleiding. Geslaagde kandidaten ontvangen een attest van slagen voor deze proef.
De datum van de eerstvolgende toelatingsproef vind je hier.
Door een nijpend tekort aan verpleegkundigen (verpleegkunde is een knelpuntberoep) zijn er voor zij-instromers verschillende ondersteunende mogelijkheden om de opleiding te volgen:
VDAB
Project 600
Werknemers die reeds in de zorg werken kunnen via deze weg de opleiding volgen.
Meer info op:
Integra Zorg
#kiesvoordezorg
De opleiding is modulair georganiseerd. Het eerste en het tweede jaar bestaan telkens uit twee modules van 20 weken, het derde jaar bestaat uit één module van 40 weken. Een week bestaat uit 36 lesuren. Je kan op twee momenten tijdens het schooljaar de opleiding starten, namelijk op 1 september en op 1 februari. Lessen worden buiten de schoolvakanties gepland.
Als je de tweede module met succes hebt beëindigd, kan je je laten registreren als zorgkundige. Dit is interessant als je een vakantiejob zoekt. Wil je voortijdig je studies stopzetten, kan je als zorgkundige aan de slag.
Indien je een studiegetuigschrift 2de graad secundair onderwijs (of daarmee gelijkgesteld) hebt, ontvang je na het succesvol afronden van het laatste jaar, naast het diploma van gegradueerde in de verpleegkunde, je diploma secundair onderwijs.
Je start de opleiding met de module ‘initiatie verpleegkunde’. In deze module word je ingewijd in de wereld van de verpleegkunde. Je krijgt een stevige theoretische basis met o.a. anatomie, farmacologie, klinisch redeneren, gezondheidswetenschappen enz.. We wijzen je in de volledige opleiding op het belang om te leren en te werken vanuit een wetenschappelijke basis (Evidence Based Practice (EBP)). Er is ook een groot luik praktijk voorzien waarin je eenvoudige verpleegkundige zorgen zoals hygiënische zorgen, opname parameters, toedienen lavementen en de eerste stappen in relationele vaardigheden worden aangeleerd. Dit alles wordt afgewisseld met een aantal weken stage in het werkveld.
In de module ‘verpleegkundige basiszorg’ bouwen we verder op de theoretische vakken van de eerste module, je leert als verpleegkundige te observeren en te communiceren. In de praktijkvakken leer je inspuitingen geven en eenvoudige wondzorg uitvoeren. Tijdens je stage kan je al het aangeleerde toepassen en verder inoefenen.
De module ‘oriëntatie algemene gezondheidszorg’ (OAGZ) loopt parallel met de module ‘oriëntatie ouderen- en geestelijke gezondheidszorg’ (OOGZ). Deze twee modules bieden als theorie pathologie (ziekteleer), gezondheidswetenschappen, ethiek en andere inhouden. Daarnaast oefen je ook verpleegkundige technieken zoals sonderen, infuustherapie, wondzorg, communicatie en relationele vaardigheden. De module OAGZ concentreert zich vooral op de ziekenhuiswereld, de daar veelvoorkomende pathologie en de nodige technische handelingen worden aangeleerd. Je loopt stage in ziekenhuizen. De module OOGZ gaat dieper in op de ouder wordende mens en de omkadering die daarvoor geboden wordt. In deze module komt ook de geestelijke gezondheidszorg aan bod. Je maakt kennis met psychische aandoeningen, therapieën en jouw functie in dit kader. In de module OOGZ loop je stage in instellingen voor geestelijke gezondheid en ouderenzorg .
‘Toegepaste verpleegkunde’ is de module die de opleiding afsluit. In tegenstelling tot de vorige modules duurt deze module een heel jaar. In het laatste jaar van je opleiding worden de theorie en praktijk verder uitgediept voor de verschillende domeinen (ziekenhuis, ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg). In de gemeenschappelijke stam is onder meer een stage thuisverpleging voorzien. Naast deze stam kan je kiezen voor een oriëntatie. Je kan kiezen tussen algemeen ziekenhuis, ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Er is een deel van het stagetraject waarin je zelf een keuze kan maken voor een bepaalde stageplaats. Je kan ook kiezen voor een stage in het buitenland. Als je slaagt voor deze module behaal je het diploma gegradueerde in de verpleegkunde. Je kan, ongeacht je gekozen oriëntatie, tewerkgesteld worden in alle domeinen van de gezondheidszorg.
Competentiegericht
Om als verpleegkundige te kunnen starten in het werkveld moet je niet alleen de gepaste attitude ontwikkelen, je moet ook heel wat dingen kunnen en kennen. Al dit “kennen, kunnen en zijn” is gebundeld in 10 competenties. De leerstof is uitgeschreven in deze competenties. De competenties evolueren in moeilijkheidsgraad naarmate je verder staat in de opleiding. Je krijgt de kans om ze te verwerven zowel in theorie als in praktijk. De helft van de opleiding verloopt in het werkveld waar je de aangeleerde competenties verder kan inoefenen.
Evaluatie
Tijdens je opleiding worden de 10 competenties regelmatig geëvalueerd , dit gebeurt aan de hand van toetsen of opdrachten. Elke module sluit af met een integratieproef. Deze toetst – theoretisch en/of praktisch – of je over de nodige parate competenties beschikt om de volgende module te starten.
Vakantiecursus
Wie zich inschrijft in de opleiding kan deelnemen aan de vakantiecursus. Dit is een ideaal moment om te proeven van hoe het er hier op school aan toe gaat en je kan meteen wat kennis opfrissen. Je kan, na inschrijving in de opleiding, vanaf april inschrijven voor de vakantiecursus.
Ook wie zich tijdens de opleiding in de vakantie goed wil voorbereiden op de volgende module kan inschrijven voor deze cursus.
Overzicht vakken eerste jaar
Overzicht vakken tweede jaar
Overzicht vakken derde jaar
Overzicht vakken derde jaar
De te verwerven competenties zijn, in onze school, ondergebracht in 5 opleidingsonderdelen (OLOD). Deze opleidingsonderdelen worden doorheen de module op verschillende tijdstippen geëvalueerd. Door regelmatig te
evalueren krijg je voldoende kansen om te kunnen slagen op elk OLOD. Tevens geeft dit meer mogelijkheden tot remediëring of bijsturing.
Naast de theoretische lessen ga je vaak praktisch aan de slag. De praktijklessen gaan, steeds in kleine groepen en onder begeleiding van een ervaren docent, door in ons modern skillslab waar alle materialen beschikbaar zijn. Op die manier trachten we de realiteit zo goed mogelijk te benaderen. Naast de georganiseerde lessen kan je daar ook terecht voor zelf ingeplande oefenmomenten.
Op onze school kan je in de laatste module kiezen tussen 3 oriëntaties:
Dit betekent dat je je, tijdens een deel van de opleiding en tijdens de stages, verdiept in de oriëntatie die je kiest. Welke keuze je ook maakt, iedereen krijgt hetzelfde diploma en is multi-inzetbaar.
Professionele expertise
Theoretische expertise
Klinisch redeneren
Verpleegkundige vaardigheden
Communicatie
Ongeveer de helft van de opleiding bestaat uit stages waar je de aangeleerde competenties verder kan inoefenen in het werkveld. Tijdens de stage word je begeleid door de verpleegkundigen van de dienst. Wekelijks komt een stagebegeleider van de school samen met jou werken en bespreek je je functioneren op stage. Deze individuele begeleiding geeft je optimaal leerkansen.
Lesperioden van 2 tot 5 weken worden afgewisseld met stageperioden.
Tijdens je opleiding zal je stage lopen in ziekenhuizen, woon-en zorgcentra, de thuisverpleging, psychiatrische centra en wijkgezondheidscentra. Deze centra liggen verspreid over de Waas- en Denderstreek en Antwerpen. De stageplaatsen worden in de mate van het mogelijke gekozen in de nabijheid van je woonplaats, maar hou er rekening mee dat een verplaatsing nodig kan zijn. Je volgt de uren van de dienst waar je stage loopt: vroege en late dienst, af en toe een weekend. In het derde jaar van de opleiding worden eveneens stages voorzien tijdens de nacht.
Voor een periode van 4 weken kan je als derdejaarsstudent een internationale stage lopen of een andere stage kiezen in een domein dat je ligt.
Medisch onderzoek
Voor je op stage gaat, ga je op medisch onderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een arts van de arbeidsgeneeskundige dienst. De concrete regeling wordt je op school meegedeeld. Belangrijke medische gegevens worden door de student onder gesloten omslag afgegeven aan de directie van de school.
Wanneer je afstudeert kan je als verpleegkundige aan de slag in onder meer de volgende vier sectoren van de gezondheidszorg:
Na deze studie is er de mogelijkheid om een brugopleiding te volgen tot het behalen van een Bachelor in de verpleegkunde in het hoger onderwijs (http://www.odisee.be/nl), Verder bijscholen in een domein van jouw interesse (diabetes, stomazorg, wondzorg, e.a.) is ook een mogelijkheid.
Algemeen ziekenhuis
Psychiatrisch ziekenhuis
Woon- en zorgcentra
Thuisverpleging
Jaar | Module | Richting | Kostprijs |
---|---|---|---|
Eerste jaar | Eerste module | IV | € 334 |
Tweede module | VB | € 187 | |
Tweede jaar | Derde module | OA | € 147 |
Vierde module | OOG | € 141 | |
Derdejaar | Vijfde module | TV | € 250 |
[Openbaar vervoer]
De campus bevindt zich te voet op 10 minuten van de Grote Markt en op 15 minuten van het station.
Hij is van daaruit ook te bereiken met stadsbus nr. 2 en 4.
[Fiets]
De campus is ook zeer vlot bereikbaar met de fiets. Je kan je fiets stallen in een ruime en bewaakte ondergrondse fietsenstalling.
[Wagen]
Campus Sint-Niklaas is vlot bereikbaar via
Op de Parklaan volg je de richting ‘Ziekenhuizen’. Via de Moerlandstraat kom je in de Hospitaalstraat waar je de campus aan je linkerkant ziet.
[Op kot]
De campus beschikt over een studentenverblijf. Er zijn ook een aantal goedgekeurde kamers op de privé markt.
HBO5 Verpleegkunde
Hospitaalstraat 23
9100 Sint-Niklaas
T: 03 780 89 07
Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief.
Bekijk hier de nieuwsbrieven.
Is er iets niet duidelijk of heb je een suggestie?
Vul het contactformulier hiernaast in en ik behandel zeker jouw vraag/suggestie.
Vanaf 9.00uur rijden de bussen niet meer over de markt van Sint-Niklaas.
Opgelet voor de scholieren. Jullie kunnen ’s morgens nog wel afstappen op de markt, maar als jullie terug naar huis gaan niet meer. Dan moet iedereen naar/via het station of de vervanghalte vóór de markt.”