Directie & schoolbestuur

Wie is wie?

Campussen

Waar loop je school?

Digitale School

Online op 1 lijn

Schoolreglement

Goede afspraken

Visie

Ons DNA

Dialoogschool

Ouderraad & leerlingenraad

AED op school

Hulp, altijd!

CarolusCast

Carolus informeert

Directie & schoolbestuur

Samen met het schoolbestuur en het directieteam maken we van onze school een plaats waar het fijn is om te leren, waar iedere jongere kansen krijgt en waar de fundamenten worden gelegd voor een succesvolle toekomst.

Algemeen directeur

Kris De Munck

Pedagogisch directeur eerste graad

Els Van Lysebettens

Pedagogisch directeur tweede graad

Ariane Mijs

Pedagogisch directeur derde graad

Liesbeth Gijsels

Pedagogisch directeur Zevende jaar

Joyce Lohmann

Pedagogisch directeur Graduaat Basisverpleegkunde

Mieke Cattrysse

Het schoolbestuur bestaat uit volgende leden.

Christiane Caimo (voorzitter)
Arie de Groot
Lut Verberckmoes
Hilde Buyle
Danny Van Royen
Luc Poppe
Paul Van Damme
Anne Obreno

Overzicht Campussen

Meer dan 2000 leerlingen plaats je niet in 1 gebouw.
Een overzicht van al onze campussen kan je hier vinden.

Campus Cumulus

L. De Meesterstraat 3
9100 Sint-Niklaas

Campus Culina

Veldstraat 55
9100 Sint-Niklaas

Campus Cura

Hospitaalstraat 2
9100 Sint-Niklaas

Campus Odisee

Hospitaalstraat 23
9100 Sint-Niklaas

Campus Cordis

L. De Meesterstraat 58
9100 Sint-Niklaas

We gaan samen de toekomst in.

Het gebruik van ICT wordt steeds belangrijker. De nieuwe eindtermen voor het secundair onderwijs zetten sterk in op deze ICT-integratie. Ze kaderen binnen de sleutelcompetenties die leerlingen doorheen alle lessen verwerven. Wat betreft mediawijsheid staan hierin voor alle studierichtingen volgende overkoepelende doelen vermeld:

  • Leerlingen gebruiken digitale toepassingen om te creëren, te participeren en te interageren.
  • Leerlingen gaan verantwoord, kritisch en ethisch om met digitale media en informatie.
  • Leerlingen denken en handelen computationeel.
 
Als school zien we heel wat bijkomende voordelen bij het gebruik van een mobiel toestel voor in de klas en thuis. 
  • Leerlingen leren kritisch opzoeken via het internet.
  • Het gebruik van nieuwe technologieën wordt aangemoedigd.
  • De leerkracht kan eenvoudig extra oefeningen aanbieden die zowel in de les als thuis kunnen verwerkt worden.
  • Er kan tijdens de lessen efficiënter gewerkt worden.
  • Delen van de leerstof kunnen thuis opnieuw bekeken en ingeoefend worden.
  • Leerlingen kunnen thuis met medeleerlingen samenwerken aan oefeningen.
  • Iedere leerling krijgt dezelfde identieke mogelijkheden, zowel op school als thuis, om te werken met nieuwe media.

 

We zijn er van overtuigd dat we bovenstaande opdracht beter kunnen waarmaken als elke leerling steeds over een goed functionerend toestel beschikt, zowel op school als thuis. Daarom bieden we, dankzij de Digisprong, aan iedere leerling een gratis toestel aan. 

Vermits de noden in de eerste graad anders zijn dan de noden in de daaropvolgende jaren hebben we het toestel daaraan aangepast.

Schoolreglement

Het volledige schoolreglement, kan je het hier downloaden.

Eerste t.e.m. derde graad

Schoolreglement

Klik hier voor het schoolreglement voor de leerlingen van het eerste tot het zevende jaar.
Klik hier

Zevende jaar duaal

Schoolreglement

Klik hier voor het schoolreglement voor de leerlingen van het zevende jaar duaal.
Klik hier

Graduaat Basisverpleegkunde

Schoolreglement

Klik hier voor het schoolreglement voor de studenten van het Graduaat Basisverpleegkunde.
Klik hier

Pedagogisch project

Ontstaansgeschiedenis

Sint-Carolus Secundair Onderwijs is een katholieke school gegroeid vanuit de congregatie van de Liefdezusters van de Verrezen Zaligmaker. De school werd in 1856 opgericht als een tehuis waar kinderen ook onderwijs genoten en groeide tegen 1892 uit tot een ruim schoolcomplex voor internen en externen.

De school specialiseerde zich in studierichtingen binnen de gebieden zorg en wetenschappen en heeft intussen een jarenlange traditie en expertise opgebouwd in het domein Maatschappij en Welzijn enerzijds en STEM anderzijds, met studierichtingen die voorbereiden op het hoger onderwijs, en studierichtingen die voorbereiden op de arbeidsmarkt.

De zorg voor elke leerling en het streven naar kwaliteitsvol onderwijs bepalen nog steeds het christelijk geïnspireerde pedagogisch project van de school.

Missie

Sint-Carolus Secundair Onderwijs staat voor kwaliteitsvol onderwijs voor elke leerling. Als school willen we enerzijds de lat hoog leggen, zodat leerlingen zeer goed voorbereid starten in het hoger onderwijs of op de arbeidsmarkt. Anderzijds willen we elke leerling kansen geven en zorg bieden. Wij begeleiden jongeren in het verwerven van kennis, vaardigheden en attitudes die zij nodig hebben om zich in de maatschappij van vandaag en morgen te ontplooien tot respectvolle, creatieve, kritische, weerbare en geëngageerde volwassenen.

Ons DNA in detail

Kwaliteit

Onze missie en het referentiekader onderwijskwaliteit vormen de leidraad van onze kwaliteitsontwikkeling.

Met sterke didactiek en diverse werkvormen willen we de leerwinst bij onze leerlingen zo groot mogelijk maken. Leraren en leerlingen worden gestimuleerd  om te reflecteren over de effectiviteit van hun les- en studiemethode. Een gemotiveerd schoolteam gaat aan de slag met wetenschappelijk onderbouwde onderwijsinzichten en effectieve leerstrategieën. Professionalisering van personeelsleden stemmen we af op strategische prioriteiten en individuele noden en interesses.

Rekening houdend met hun talenten willen we de leerlingen eerlijk oriënteren in hun studiekeuze. We willen hen laten nadenken over hun studiekeuzetraject. We geven hen tools mee voor levenslang leren en om sterker te staan in deze snel evoluerende maatschappij. Door intensieve samenwerking met het werkveld en structurele contacten met het hoger onderwijs kunnen we de leerlingen optimaal voorbereiden op hun toekomst na de secundaire school. Digitale vaardigheden en mediawijsheid krijgen hierbij de nodige aandacht.

Onze school beschikt over aangepaste infrastructuur (verzorgingsklassen, technieklokalen, diverse specifieke labo’s, didactische leskeukens, …) om kwalitatief hoogstaand onderwijs aan te bieden.

Data helpen ons onze onderwijskwaliteit te monitoren.

Structuur

Door het aanbieden van structuur en duidelijke afspraken willen we een klimaat van vertrouwen, veiligheid en respect scheppen. We bieden leerlingen een kader van duidelijke gedragsverwachtingen, gebaseerd op respect voor personeel, medeleerlingen en schoolafspraken, en leggen hen uit waarom deze nodig zijn. Met begeleidende maatregelen sturen we bij en geven we leerlingen groeikansen. We gaan uit van de leerbaarheid van leerlingen. Ons herstel- en sanctiebeleid wil leerlingen laten functioneren binnen aangegeven grenzen. Met schoolafspraken, afspraken per vak en gestructureerd lesmateriaal ondersteunen we al onze leerlingen bij hun studieproces.

Zorg

Onze visie gaat uit van vertrouwen in het groeipotentieel van leerlingen. We zetten in op een brede basiszorg en gelijke kansen voor elke leerling. Betrokken leraren, een uitgebreid zorgteam en samenwerking met externen maken ook individuele begeleiding en zorg op maat mogelijk. Tegelijk begeleiden we leerlingen op hun weg naar meer zelfstandigheid en stimuleren we hen verantwoordelijkheid op te nemen in hun leer- en groeiproces.

Welbevinden

We streven naar een school waar jongeren enthousiast zijn om te leren, gemotiveerd door een empathisch personeelsteam. Daarom is het welbevinden van de leerlingen en het personeel bij ons op school een prioriteit. Via de klascoaches/klastitularissen en verbindende activiteiten zorgen we ervoor dat de jongeren zich veilig en verbonden voelen op school. Wij willen in onze school elkaar op een positieve manier aanmoedigen.

Engagement

We geven de leerlingen christelijke waarden mee en willen hen vormen tot gelukkige en geëngageerde jongvolwassenen. We leren onze leerlingen een gefundeerde eigen mening te vormen en deze op een respectvolle, beleefde manier te communiceren. Onze leerlingen worden gestimuleerd om met een gezond-kritische blik in de wereld te staan en uitdagingen te durven aangaan. Verdraagzaamheid en duurzaamheid krijgen hierbij extra aandacht.

Via de leerlingenraad en verschillende werkgroepen streven we naar participatie van de leerlingen aan het schoolgebeuren.

We willen alle leerlingen, onafhankelijk van hun overtuiging (of die van hun ouders) in onze school verwelkomen als ze zich akkoord verklaren met onze missie en pedagogisch project. We beschouwen ouders als geëngageerde partners die mee verantwoordelijkheid opnemen in het leerproces en de opvoeding van hun kinderen.

Kwaliteit

Onze missie en het referentiekader onderwijskwaliteit vormen de leidraad van onze kwaliteitsontwikkeling. Met sterke didactiek en diverse werkvormen willen we de leerwinst bij onze leerlingen zo groot mogelijk maken. Leraren en leerlingen worden gestimuleerd om te reflecteren over de effectiviteit van hun les- en studiemethode. Een gemotiveerd schoolteam gaat aan de slag met wetenschappelijk onderbouwde onderwijsinzichten en effectieve leerstrategieën. Professionalisering van personeelsleden stemmen we af op strategische prioriteiten en individuele noden en interesses. Rekening houdend met hun talenten willen we de leerlingen eerlijk oriënteren in hun studiekeuze. We willen hen laten nadenken over hun studiekeuzetraject. We geven hen tools mee voor levenslang leren en om sterker te staan in deze snel evoluerende maatschappij. Door intensieve samenwerking met het werkveld en structurele contacten met het hoger onderwijs kunnen we de leerlingen optimaal voorbereiden op hun toekomst na de secundaire school. Digitale vaardigheden en mediawijsheid krijgen hierbij de nodige aandacht. Onze school beschikt over aangepaste infrastructuur (verzorgingsklassen, technieklokalen, diverse specifieke labo’s, didactische leskeukens, …) om kwalitatief hoogstaand onderwijs aan te bieden. Data helpen ons onze onderwijskwaliteit te monitoren.

Structuur

Door het aanbieden van structuur en duidelijke afspraken willen we een klimaat van vertrouwen, veiligheid en respect scheppen. We bieden leerlingen een kader van duidelijke gedragsverwachtingen, gebaseerd op respect voor personeel, medeleerlingen en schoolafspraken, en leggen hen uit waarom deze nodig zijn. Met begeleidende maatregelen sturen we bij en geven we leerlingen groeikansen. We gaan uit van de leerbaarheid van leerlingen. Ons herstel- en sanctiebeleid wil leerlingen laten functioneren binnen aangegeven grenzen. Met schoolafspraken, afspraken per vak en gestructureerd lesmateriaal ondersteunen we al onze leerlingen bij hun studieproces.

Zorg

Onze visie gaat uit van vertrouwen in het groeipotentieel van leerlingen. We zetten in op een brede basiszorg en gelijke kansen voor elke leerling. Betrokken leraren, een uitgebreid zorgteam en samenwerking met externen maken ook individuele begeleiding en zorg op maat mogelijk. Tegelijk begeleiden we leerlingen op hun weg naar meer zelfstandigheid en stimuleren we hen verantwoordelijkheid op te nemen in hun leer- en groeiproces.Met schoolafspraken, afspraken per vak en gestructureerd lesmateriaal ondersteunen we al onze leerlingen bij hun studieproces.

Welbevinden

We streven naar een school waar jongeren enthousiast zijn om te leren, gemotiveerd door een empathisch personeelsteam. Daarom is het welbevinden van de leerlingen en het personeel bij ons op school een prioriteit. Via de klascoaches/klastitularissen en verbindende activiteiten zorgen we ervoor dat de jongeren zich veilig en verbonden voelen op school. Wij willen in onze school elkaar op een positieve manier aanmoedigen. Met schoolafspraken, afspraken per vak en gestructureerd lesmateriaal ondersteunen we al onze leerlingen bij hun studieproces.

Engagement

We geven de leerlingen christelijke waarden mee en willen hen vormen tot gelukkige en geëngageerde jongvolwassenen. We leren onze leerlingen een gefundeerde eigen mening te vormen en deze op een respectvolle, beleefde manier te communiceren. Onze leerlingen worden gestimuleerd om met een gezond-kritische blik in de wereld te staan en uitdagingen te durven aangaan. Verdraagzaamheid en duurzaamheid krijgen hierbij extra aandacht. Via de leerlingenraad en verschillende werkgroepen streven we naar participatie van de leerlingen aan het schoolgebeuren. We willen alle leerlingen, onafhankelijk van hun overtuiging (of die van hun ouders) in onze school verwelkomen als ze zich akkoord verklaren met onze missie en pedagogisch project. We beschouwen ouders als geëngageerde partners die mee verantwoordelijkheid opnemen in het leerproces en de opvoeding van hun kinderen. Met schoolafspraken, afspraken per vak en gestructureerd lesmateriaal ondersteunen we al onze leerlingen bij hun studieproces.

Ouderraad - Leerlingenraad

Schoolmaken doe je niet alleen. Schoolmaken is elke dag weer de dialoog aangaan. We maken ons dan ook sterk dat we oor hebben voor voor iedereen. 

Ouderraad

Verslagen: 

Verslag ouderraad 16 januari ’24
Verslag ouderraad 11 oktober ’23
Verslag ouderraad juni 2023
 

Een dynamische groep enthousiaste medewerkers die:

  • een schakel is tussen school en ouders.
  • vijf keer per schooljaar bijeenkomt samen met directie en leerkrachten.
  • meewerkt aan allerlei activiteiten en initiatieven.
  • afgevaardigden heeft in comité PBW, Comité Gezondheid en de schoolraad.
  • Een spectaculaire speculaasverkoop organiseert waarvan een groot deel van de opbrengst gebruikt wordt om duurzame projecten te ondersteunen.
 

Leerlingenraad

Om onze leerlingen een forum te bieden waar problemen en voorstellen i.v.m. het schoolgebeuren kunnen besproken worden, heeft Sint-Carolus in 1994 een leerlingenraad opgericht, die is samengesteld uit vertegenwoordigers van de leerlingen uit respectievelijk het 1ste, 2de, 3de, 4de, 5de, 6de en 7de jaar. We opteren om met vrijwilligers te werken.

We werken op 3 niveaus: de Kernraad, de leerlingenraad per leerjaar en de werkgroepen.

De leerlingenraad per leerjaar

De besproken agendapunten van deze vergadering worden door 2 verkozen leden meegenomen naar de Kernraad. De leerlingenraad vergadert 4 keer per jaar. Van deze vergadering wordt er geen verslag gemaakt.

De Kernraad

De Kernraad bestaat uit 2 verkozen afgevaardigden per leerlingenraad. Deze leerlingen bespreken de agendapunten van de verschillende leerlingenraden. De Kernraad vergadert 4 x per jaar. De leden van de Kernraad vormen de ankerleerlingen: ze zijn het aanspreekpunt voor hun leerjaar. Wanneer belangrijke info moet doorgegeven worden aan de klassen, zullen zij die taak op zich nemen. Van de vergadering van de Kernraad wordt een verslag gemaakt dat doorgegeven wordt aan alle klassen. In de Kernraad worden een secretaris en een voorzitter aangeduid.

Werkgroepen

We verwachten dat er uit deze Kernraad werkgroepen ontstaan die rond specifieke thema’s werken, bijvoorbeeld: de werkgroep 100-dagen, de werkgroep refter… Alle geïnteresseerde leerlingen van alle jaren kunnen aansluiten bij een werkgroep. 

Wij hopen dat deze vergaderingen een leerschool mogen zijn in democratie. Van de participerende leerlingen wordt immers verwacht dat ze een eigen mening hebben, daarvoor opkomen, rekening houden met de mening van anderen en trachten tot een besluitvorming te komen.

De vzw Heartsaver wil meer dan 10.000 extra HARTstarters (AED’s) installeren die 24 uur per dag toegankelijk zijn voor het publiek. Een AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Iedereen mag een AED gebruiken. 

De vzw wil samenwerken met gemeenten, scholen, sportfederaties, apotheken en bedrijven om de openbaar toegankelijke defibrillatoren te installeren. vzw Heartsaver zal een HARTstarter plaatsen buiten aan onze school (onder de luifel in de L. De Meesterstraat 58) zodat deze in geval van nood 24/7 beschikbaar is voor iedereen.

Dankzij dit fundraising initiatief wordt ook onze schoolomgeving HARTveilig, vermits de HARTstarter binnen de twee minuten wandelen van onze school bereikbaar zal zijn.

Sint-Carolus stapt dan ook graag mee in dit levensbelangrijk project.

AED-Toestel op Sint-Carolus

CarolusCast

Zit je met een vraag?

stel ze hier

Is er iets niet duidelijk of heb je een suggestie?

Vul het contactformulier hiernaast in en ik behandel zeker jouw vraag/suggestie.

Zit je met een vraag?

stel ze hier

Is er iets niet duidelijk of heb je een suggestie?

Vul het contactformulier hiernaast in en ik behandel zeker jouw vraag/suggestie.

Zit je met een vraag?

stel ze hier

Is er iets niet duidelijk of heb je een suggestie?

Vul het contactformulier hiernaast in en ik behandel zeker jouw vraag/suggestie.

Zit je met een vraag?

stel ze hier

Is er iets niet duidelijk of heb je een suggestie?

Vul het contactformulier hiernaast in en ik behandel zeker jouw vraag/suggestie.

Zit je met een vraag?

stel ze hier

Is er iets niet duidelijk of heb je een suggestie?

Vul het contactformulier hiernaast in en ik behandel zeker jouw vraag/suggestie.

Zit je met een vraag?

stel ze hier

Is er iets niet duidelijk of heb je een suggestie?

Vul het contactformulier hiernaast in en ik behandel zeker jouw vraag/suggestie.

Fietsenberging| Campus Cordis

Inkom| Campus Cordis

Hal | Campus Cordis

Speelplaats | Campus Culina

Grootkeuken | Campus Culina

Keuken | Campus Culina

Ingang | Campus Culina

Praktijkklas Maatschappij & welzijn | Campus Cordis

Praktijkklas Zorg | Campus Cordis

Labo | Campus Cordis

Speelplaats tweede jaar | Campus Cumulus

Gang inkom | Campus Cumulus

Receptie | Campus Cumulus

Speelplaats eerste jaar | Campus Cumulus

Fietsenstalling Hospitaalstraat | Campus Cura

Ingang Hospitaalstraat (fietserspoort)

Aangepast traject De Lijn op 1 september

Vanaf 9.00uur rijden de bussen niet meer over de markt van Sint-Niklaas.

Opgelet voor de scholieren. Jullie kunnen ’s morgens nog wel afstappen op de markt, maar als jullie terug naar huis gaan niet meer. Dan moet iedereen naar/via het station of de vervanghalte vóór de markt.”


Gebruik gerust de app van ‘De Lijn’.