Informatie

Algemene omschrijving van de richting

Ons heel betrokken en enthousiast leerkrachtenteam van 1B staat klaar om je uitdagend onderwijs aan te bieden. Je kan je voorbereiden op je droomjob en/of op je ‘droom’studieloopbaan.

In 1B mag je ontdekken en onderzoeken. Je verwerft je kennis vooral via concrete toepassingen en mag tijdens alle lessen proefondervindelijk aan de slag. Onze leerkrachten zijn voortdurend op zoek naar innovatieve vormen van lesgeven om ervoor te zorgen dat jij op jouw niveau wordt uitgedaagd en bijgespijkerd. Zij zullen je leren jezelf en je mogelijkheden in te schatten.

Voor alle vakken proberen we te werken vanuit je sterktes, de lat voor jou net hoog genoeg leggen is ons streefdoel. Je kan rekenen op de ondersteuning van een enthousiast leerkrachtenteam. Tijdens de FLEX-uren zullen ze je in kleine groepen remediëren om de basisvorming onder de knie te krijgen, of je op dat moment uitdagen om het beste van jezelf te geven. Tijdens deze uren zullen we je ook digitaal vaardiger maken, zodat je klaar bent om in een snel veranderende wereld je mannetje te staan.

Een eigen klaslokaal, een klasgroep met max. 12 leerlingen, voor sommige vakken een grotere klasgroep maar dan met de luxe van 2 leerkrachten (in co-teaching), een klascoachingsuur per week, een eigen speelplaats, onze brede basiszorg , een professioneel leerkrachtenteam, de ondersteuning van een uitgebreid zorgteam zorgen voor een zachte overgang van het basisonderwijs naar het secundair onderwijs.

Een warm, positief leef- en leerklimaat met duidelijke regels en afspraken bieden je een houvast.

We bieden je een duidelijke structuur om je schoolwerk aan te pakken en te organiseren en leren je strategieën aan om je eigen leerstijl te ontwikkelen. Dat doen we zowel tijdens de lessen, als daarbuiten via huiswerkbegeleiding van 15.30u tot 16.30u. Je kan dan in kleine studeergroepen onder begeleiding van onze leerkrachten of het zorgteam aan de slag.

Via de wekelijkse ontdekkingsmodules laten we je kennis maken met de basisopties in 2B. Proeven van en vooral proberen is hier de boodschap. We laten je kennismaken met de basisopties Maatschappij en welzijn, Sport maar proberen ook samen met jou tijdens 3 projectweken de competenties die jij nu al bezit in kaart te brengen. Zo kan je na 1B een goeie keuze maken voor je basisoptie.

Je krijgt een groot pakket techniek aangeboden zodat je je technische vaardigheden kan aanscherpen en ontdekken. Om dit te realiseren maken we de groepen nog kleiner en krijg je les in groepjes van max. 9 leerlingen, zo komt iedereen hier aan zijn trekken en wordt werken op jouw maat nog meer mogelijk.

In de 2de en 3de graad wacht een uitgebreid gamma aan studierichtingen op jou in onze school. In de zorg-, welzijns-, en veiligheidssector ben je als leerling van Sint-Carolus een gegeerde kracht op de arbeidsmarkt en via een 7e jaar vergroten we je slaagkansen ook in het hoger onderwijs.

Toelatingsvoorwaarden

Je bent welkom in 1B als je nog geen getuigschrift basisonderwijs hebt behaald.
Lessentabel
Vak - Algemene vorming1B2B
Godsdienst22
Mavo32
Natuur en ruimte31
Techniek42
Wiskunde43
Nederlands43
Frans21
Engels12
LO22
Muziek11
Beeld11
Keuze van de school512
Klascoaching11
Flex: Verdieping en remediëring in wisk/ned + ICT21
Ontdekkingsmodules2-
Basisoptie 1
- Maatschappij en welzijn met accent voeding-10
Basisoptie 2
- Maatschappij en welzijn met accent zorg-10
Basisoptie 3
- Maatschappij en welzijn + Sport-5 + 5
Totaal3232

Extra uitleg specifieke vakken