Informatie

Reeds ingeschreven?

Algemene omschrijving van de richting

Heb je interesse en aanleg voor techniek en chemie? Ben je zeer communicatief, sociaal en gedreven ingesteld? Zie je jezelf als een echte teamspeler, een geboren initiatiefnemer met zin om gedurende één jaar veel nieuwe en technische kennis te verwerken? Ben je bovendien bereid te werken in een volcontinu systeem? Dan is de opleiding Chemische procestechnieken (CPT) iets voor jou. 7CPT bereidt je voor op het beroep van procesoperator. De opleiding die je krijgt is zowel theoretisch als praktisch. Een procesoperator houdt toezicht op het goede verloop van de chemische processen in een fabriek. Aangezien deze processen meestal volautomatisch gestuurd worden, zal de procesoperator dit doen vanuit de controlekamer. Hij/zij moet kunnen ingrijpen als er iets fout loopt. Hiertoe moet hij/zij initiatief kunnen nemen, meedenken over verbeteringen en zich nauwlettend aan de veiligheidsregels houden. Een procesoperator doet eveneens controlerondes, neemt monsters voor analyse in het labo en begeleidt de mensen die onderhoudswerkzaamheden uitvoeren.

Wens je meer informatie over deze richting? Aarzel dan niet ons te contacteren op cpt@sint-carolus.be

Samenwerking

In samenwerking met VTS

Toelatingsvoorwaarden

Alle leerlingen die slaagden in het secundair onderwijs (aso of tso) of een zevende jaar bso gevolgd hebben in een richting met chemie, fysica of mechanica in de derde graad of na een toelatingsklassenraad en een toelatingsproef afleggen.

Beschikken over volgende competenties :

 • zeer leergierig zijn: deze richting bevat 10 stageweken. Hierdoor zien de leerlingen heel veel leerstof gedurende de resterende lesweken. Regelmatig studeren en zelfstandig de leerstof bijhouden is dus een must. Bovendien stopt het studeren niet na deze opleiding. Het duurt járen eer je een volleerd procesoperator bent. Je moet dan ook openstaan voor en de capaciteiten hebben om te blijven studeren, ook wanneer je reeds aan het werk bent.
 • een teamplayer zijn: zeer communicatief en ondernemend zijn, jezelf vlot in een nieuw team kunnen aanpassen, werk zién zonder dat ze het moeten vragen om te helpen. De leerling dient tijdens de stage zélf naar mensen toe te gaan om informatie te bekomen, om mee in de fabriek te kunnen gaan om daar de zaken te leren.
 • het veilig werken als topprioriteit beschouwen
 • zin voor verantwoordelijkheid hebben en eerlijk zijn: iedereen maakt wel eens een fout, maar durf er open over te communiceren. Aangezien men met gevaarlijke producten werkt, is het belangrijk dat iedereen elkaar kan vertrouwen.
 • flexibel en stressbestendig zijn. In geval van storingen op het werk dien je het hoofd koel te kunnen houden en voorrang te geven aan het zoeken naar een oplossing.

In deze studierichting worden twee trajecten aangeboden die tot een gelijkwaardig diploma leiden. In het duaal traject wordt, meer dan in het gewone traject, de nadruk op stages en werkplekleren gelegd. Hierin wordt ook een deel van de theorie verwerkt.

 • CPT (klassiek traject)
  De leerlingen worden toegelaten na goedkeuring van de klassenraad.
 • CPT (duaal traject)
  Om in duaal leren te kunnen starten dien je over een flinke dosis zelfstandigheid te beschikken, heb je reeds een goede kennis van chemie of mechanica en ben je bereid om bepaalde stukken leerstof via zelfstudie te verwerven.

 

Tijdens een intake gesprek op de bedrijven zal je op deze competenties gescreend worden alvorens je een stageplaats wordt toegezegd.

Toekomstmogelijkheden

Met dit diploma kan je onmiddellijk aan de slag als procesoperator. De tewerkstellingskansen in de regio Antwerpen en Gentse kanaalzone zijn maximaal omdat dit gebied ’s werelds grootste concentratie aan chemische industrie vormt en er steeds veel vacatures niet ingevuld geraken. Bovendien komt men terecht in één van de best betalende sectoren. Het klassiek traject en het duaal traject leiden tot dezelfde toekomstmogelijkheden.
Lessentabel

Vak

Aantal lesuren (Klassiek traject)

Aantal lesuren (Duaal traject)

Meet- en regeltechniek+ praktijk + toegepaste informatica **

6

3

Toegepaste mechanica + praktijk **

6

4

Toegepaste chemie + praktijk **

4

4

Toegepaste fysica **

2

3

Chemie-basis*

3

4

Godsdienst

2

1

Talen

2

1

Veiligheid en Preventie

1

1

Stages / Werkplekleren ***

10

15

Totaal

36

36

* De complementaire aanvulling chemie is basischemie en wordt ingevuld in functie van de beginsituatie van de leerlingen. Leerlingen kunnen hiervoor een vrijstelling verwerven.

** Enkel bij Duaal traject: Met inbegrip van werkplekleren en praktijk

*** Enkel bij Duaal traject: In stages / werkplekleren is ook een deel van de theorie van de overige vakken (met uitzondering van Chemie-basis) opgenomen.

Extra uitleg specifieke vakken